főoldal Blog nyíl

Egyedi könyvnyomtatás a 4.B osztály részére

Egyedi könyvnyomtatás a 4.B osztály részére

Az egyedi könyvek készítése, nyomtatása mindig is a szívünk csücske volt a Deep Fieldnél. Számos projektben vettünk már részt a tervezéstől a teljes nyomtatásig. Az idei évben azonban egy tényleg különleges könyvet kellett végső formába önteni, amiről most részletesen írni fogunk.


Egyedi könyv


Előzmények


2021. április elején megkeresés érkezett a Deep Field nyomdához egy budapesti osztálytól, ahol a tanulók már a következő évtől nem lesznek együtt. Szerettek volna egy olyan egyedi ajándékot adni a tanárok részére és egymás számára, ami örök emlék. A választásuk egy szakácskönyv elkészítésére esett.


A szakácskönyv projekt előkészületei


A munka oroszlán részét a szülők, gyerekek hajtották végre. Minden egyes gyermek elkészített egy ételt, amiről fotók készültek és recepttel együtt az egyik szülő részére elküldték. A megérkezett recepteket és képeket grafikailag megszerkesztették és egy egységes keretformába öntötték. A Deep Field csapata itt csatlakozott a projekthez. Az egyeztetések során nagyszerű ötlettel állt elő a szülők csapata. A könyvborítót szeretnék fából elkészíttetni és a címet ebbe gravíroztatni. Az ötlet megvalósítható volt, ezért be is emeltük a projektbe. A szülőkkel megegyeztünk abban is, hogy ezt a típusú könyvet nem szabad ragasztási technológiával elkészíteni, hanem a spirálozás a legjobb megoldás. Egy spirálozott könyvből jobban lehet olvasni egy főzés során, ráadásul nem csukódik össze.


egyedi könyvnyomtatás


Nyomtatástól a spirálozásig


Az előre megszerkesztett lapokat megkaptuk PDF formában és néhány apró módosítás után kezdődhetett a nyomtatás. A lapokat különböző színekben nyomtattuk ki egy speciális lézernyomtató gép segítségével. Miután mindegyik lap kinyomtatásra került, a fa borítólap elkészítése volt soron. Itt egy gravírozási technika segítségével elnyerte végső formáját a könyvborító lapja. Mindezek után már csak a spirálozás volt soron, aminek a végén elkészült az egyedi szakácskönyv.


Egyedi könyvnyomtatás


Végszó a könyvnyomtatáshoz


A 4/B osztály által megálmodott könyv elkészült. Számunkra kifejezetten örömteljes, hogy egy ilyen egyedi könyv elkészítésében segédkezhettünk. Kíváncsiak lennénk a gyermekek és tanárok reakciójára, mikor átadásra kerül ez a nagyszerű ajándék. Reméljük kapunk majd egy fotót tőlük. Mi a Deep Fieldnél úgy gondoljuk, hogy merjünk álmodni, mert minden megvalósítható csak akarni kell.


Kertész László

Deep Field

Nyomtatás és grafika felsőfokon!