főoldal Blog nyíl

A névjegykártya készítés folyamata

A névjegykártya készítés folyamata

A névjegykártya készítés folyamata

A névjegykártya már régóta egy igen hasznos értékesítő eszköz. Átadhatjuk egy megbeszélés után, egy rendezvényen vagy akár egy üzleti fogadáson is. Számos dolgot kell tudnunk róla. Mostani írásunkban ezeket a szempontokat mutatjuk be.



A névjegykártyák szerepe


Az arculatépítés elengedhetetlen része a névjegykártya. A névjegykártya segít bemutatni a vállalkozót, a szolgáltatót. Remek eszköz üzleti, illetve személyes kapcsolatok létrehozására, ugyanis a készítő legfontosabb adatai vannak feltüntetve rajta. Míg kezdetben csak fekete-fehér verziója létezett, ma már számtalan megjelenítési formája van digitális és hagyományos technikával készült névjegykártyák között egyaránt.


Miért fontos a névjegykártya?


tájékoztatásban és a kapcsolattartásban is fontos szerepet játszik. Apró mérete miatt praktikus. Reklámértéke sem utolsó, hiszen a cég logója és neve is szerepel rajta, így nem csak ahhoz jut el, akinek adtuk, hanem másnak is eszébe juthatunk róla, akár ha csak rápillant a kártyánkra.



A névjegyek szerkesztése


A névjegyek kezdetben a rézmetszés technikájával készültek, napjainkban viszont már grafikai programokban történik a szerkesztés. Az ügyfelek elmondják, milyen színekben, stílusban gondolkodnak, a grafikus pedig első lépésben megtervezi a dizájnt a cég vagy személy arculatának megfelelően. A névjegykártyaminta megtervezésében nagy szerepe van a megfelelő betűtípusnak, tipográfiai szabályok követésének (ugyanis a betűk is dekorálhatnak), a cég logójának és hangulatának is. Fontos, hogy ne dekoráljuk túl a névegykártyánkat, ne vesszen el az üzenet, amit át szeretnénk adni vele. Egy frappáns, humoros ötlettel sokszor könnyebben eljuttathatjuk mondanivalóinkat, mint egy bonyolult dizájnnal.


A névjegykártya típusai, mérete


A névjegykártya a tömör információátadás egyik eszköze. Sztenderd mérete Magyarországon 90 mm x 50 mm, de ez felülírható, és országonként eltérnek az előírások. Álló, fekvő, egyoldalas és kétoldalas verziók is vannak, illetve különleges egyedi formájú kártyák is fellelhetők.



A névjegykártya kivitelezése


A tervezést a kivitelezés követi. A névjegykártyanyomtatás történhet ofszet nyomtatással (ez nyomdákban történik), szitázással, szárazégetéssel vagy digitális nyomtatással. Maga a nyomtatás többféle papíron kivitelezhető. Léteznek natúr papírok, gépi simításúak, gépi mázolásúak, műnyomó papírok és matt műnyomó papírok. Elérhetőek dekorkartonok számtalan színben, különböző textúrákkal, de egy-egy extrém esetben papír helyett történhet az előállítás fára, kőre, vagy akár műanyagra is. A folyamatot a nyomdai utómunkák zárják. Névjegykártyák esetén szóba jöhet ragasztás, laminálás (műanyag fedőréteggel történő ellátás), stancolás (körülvágás, sarkok lekerekítése vagy lyukasztás), ritkább esetben hajtogatás vagy dombornyomás. Különböző felületnemesítési eljárásokkal még dekoratívabbá – és nem utolsó sorban – sérülésmentesebbé tehetjük névjegykártyánkat.

A prégelés dekoratív hatást ad. Lehetőség van fényes vagy matt hatás elérésére, a felület részleges, illetve teljes lefedésére. Túl apró részletek kezelésére viszont nem alkalmas.

A kasírozás tartást biztosít, így inkább védelmi funkciót lát el. A nyomtatványt mindkét oldalról egy laza, szilárd réteg veszi körül a folyamat végén.

A lakkozásnak két típusa is létezik: ofszet (azaz gépi lakk), illetve UV lakk. Az első védelmi funkciót lát el, és inkább lágy fényt ad, a második fényesebb hatást eredményez. Létezik azonban utóbbiból matt, soft és touch hatású is. Ezt az eljárást is lehet teljes vagy csak részleges felületen alkalmazni.

A fóliázás szintén védi a felületet. Nagyobb területen érdemes alkalmazni. Selymes tapintást és lágy fényt ad.

A technika fejlődésének köszönhetően ma már 3D eljárások is alkalmazhatóak. Ezekkel különleges fény- és látványhatás biztosítható, optikai illúziók alkothatók vele.

Láthatjuk, hogy lehetőségeink száma végtelen. Minden eljárásnak vagy technikának azonban csak akkor van értelme, ha megfelelő precizitással végezzük, és jó minőségű, jól működő eszközökkel hajtjuk végre. A legjobb technika viszont csak akkor működhet, ha megfelelő szakmai tudással párosul!

Végül elkészült termékünket tárolnunk kell. Névjegykártyatartóban magunkkal vihetjük üzleti megbeszélésekre, megóvhatjuk a víztől és egyéb káros anyagoktól. Érdemes kitenni névjegykártyánkat üzletünkben vagy irodánkban is, hogy ügyfeleink számára könnyen elérhetővé tegyük.

Ha Ön szeretne névjegykártyát készíttetni, akkor kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken keresztül.