főoldal Blog nyíl

A precíz grafikai tervezés néhány egyszerű lépése

A precíz grafikai tervezés néhány egyszerű lépése

A precíz grafikai tervezés néhány egyszerű lépése

Tartalomjegyzék
Útmutató grafikusoknak, marketingeseknek, hogyan könnyítsd meg a munkád és spórolj időt.
Grafikai szoftverekről, online, offline
Magam tervezzem, vagy inkább egy gyakorlott tervezővel egyeztessek az elképzelésemről?
Hol küldjék el az anyagot?
Mit jelent az, hogy ellenőrzésre kapja meg az ügyfél az anyagot?
Miért jobb egy nyomdai grafikushoz vinni az elképzelésedet?
Összefoglalás


Napjainkra szinte minden vállalkozás felismerte, hogy a minőségi grafikai megjelenéssel számos új ügyfelet, vásárlót képes bevonzani az üzletében. Legyen szó online vagy offline megjelenésről, a grafika képes nagyszerűen megjeleníteni a vállalti kommunikációs elemeket bármilyen felületen. Egy jól elkészített grafikai aranyat ér a marketinges szakemberek elmondása alapján.


Mostani írásunkban megmutatjuk a precíz grafikai tervezés néhány egyszerű lépését!


Útmutató grafikusoknak, marketingeseknek, hogyan könnyítsd meg a munkád és spórolj időt.


Hogyan tud ma egy vállalkozás minőségi grafikákat készíteni, jkészíttetni? Íme, néhány gondolat, amit később részletesen vázolunk.


Fontos az eszköz: grafikai szoftverek.
Tipp: nem minden a tipográfiáról szól.
Alap hibák kerülendők! Ügyeljünk a szabványos formai beállításokra, kifutó tervezése, fontos tartalmi rész ne kerüljön a lap széléhez túl közel.
Figyeljünk a leadandó nyomdai anyagokra!


Grafikai szoftverekről, online, offline


képszerkesztés területén a lehetőségek tárháza folyamatosan bővül, a grafika és képalkotó rendszerek különböző módon teszik lehetővé az alkotás folyamatát. A felhasználó kedvére alakíthat egy előre megtervezett sablont, vagy a saját elképzelése alapján megtervezheti kedvére grafikai anyagát, majd ezt használhatja internetes felületén vagy akár nyomtatható fileként is. Sok esetben az online szerkesztő felületek ingyenes változatai nem teszik lehetővé a nyomtatásra alkalmas anyagok letöltését, nagyrészt ezek a fizetős változatokban érhetők el. Sokszor ilyen esetben sem kapunk kifogástalan nyomdai file-t.


Az online szerkesztő felületek mellett megkülönböztetjük a professzionális grafikai programokat (Photoshop, InDesign, Illustrator, Adobe Acrobat, Corel Draw, Quark), melyek lehetőséget adnak a kiváló nyomdai anyag előállítására. Használatuk összetettebb, mint az online változataiké, és némi gyakorlatot igényel, illetve meg kell említenünk a tervezéshez szükséges alapvető tipográfiai ismereteket, szabályrendszereket, melyek lehetővé teszik, hogy esztétikus végterméket és kiadványt hozzunk létre.


Tervezési munkáink során Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator, Adobe Acrobat és Corel Draw programokkal dolgozunk, melyből az alábbi szempontok alapján ki tudjuk exportálni a megfelelő nyomtatható filet. A programok ismerete mellett a tervezés során a grafikai szerkesztés, kiadvány szerkesztés tipográfiai szabályait alkalmazzuk. Így ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő minőségű, a későbbiekben újra felhasználható grafikai anyagot kapnak.


 A precíz grafikai tervezés


A nyomtatásra szánt fileoknak nem csak esztétikusnak és jó minőségűnek kell lennie, hanem van néhány követelmény, melynek a nyomtatáshoz meg kell felelniük.


 A precíz grafikai tervezés


Grafika mérete: Elsődlegesen megfelelő szabványméreteket célszerű alkalmazni, de mindenképp 1:1 arányú méretet a kivitelezés megkönnyítése érdekében. Túlméretes termékek esetén, mint az óriásplakátok 1:2 arányú mértezést célszerű használni az optimális fileméret végett.


Kifutók: A grafika a vágás vonalán túl nyúlik. Ennek mértéke és általános mérete 3-5mm. Keménytáblás könyvek tervezésénél 18mm kifutóval kell számolni.


Kifutó nélkül a vágás után a nyomat és a lap szélén vékony fehér csík található, mely esztétikailag rontja a végterméket.


Vágójelek: A termék vágás utáni kész méretét mutatják. Egyéb jeleket (hajtás jel, passzerjel, színellenőrző csík, kifutó jel) nem szükséges alkalmazni.


Képek minősége: A nyomtatásra szánt képek minimális felbontása 300dpi maximum 500dpi. A szükségtelenül nagy felbontás feleslegesen növeli a file méretet.


Betűtípusok használata: A pdf fileokban a használt betűtípusokat be kell ágyazni, amennyiben ez nem történik meg úgy helytelenül vagy hiányosan, jelenhetnek meg a dokumentumban, további megoldás a betűkészlet csatolása a fileküldés során vagy a betűk görbévé alakítása, viszont ez esetben a szöveg már nem szerkeszthető a későbbiekben.


Fileformátum: PDF, cmyk compositba bontva.


 A precíz grafikai tervezés


Magam tervezzem, vagy inkább egy gyakorlott tervezővel egyeztessek az elképzelésemről?


Mindenképp a második! Ha profin szerkesztett grafikai anyag, egységes arculat elérése a cél, akkor érdemes adott összeget ráfordítani a tervezésre. Mivel a megrendelő egy személyre szabott szolgáltatást kap, ebből adódóan a végtermék érthető, letisztult, esztétikus lesz a célcsoportja számára.


Hol küldjék el az anyagot?

A fileokat sok esetben e-mail formájában kapjuk meg, túl nagyméretű anyagoknál célszerű valamilyen óriás file küldő rendszert használni (Wetransfer, Google Drive, stb.) A social médián (Facebookon) küldött fileokat minőségi okokból nem tudjuk fogadni. Illetve a telefonokon készített képernyőfotókat sem. Ezek minden esetben szerkesztést igényelnek, így ezekért szerkesztési díjat számolunk fel.


Átfutási idő

Munka mérete, fajtája és a kapacitás lekötöttsége határozza meg. Erről célszerű aktuálisan a munka megkezdése előtt egyeztetni.


Mit jelent az, hogy ellenőrzésre kapja meg az ügyfél az anyagot?


A tervezési folyamatok során megkapjuk a használni kívánt kész szöveget, és ez kerül betördelésre, vagy nincs meg a konkrét elképzelés és az elmondottak alapján a szöveget nekünk, kell megalkotni. A második esetben szövegíró segítségét szoktuk kérni. A szövegírás a gyakorlatban és annak feltételeiről az alábbi cikkben olvashatsz. A tervezendő grafikai anyag elkészültét követően elküldjük jóváhagyásra az anyagot. Itt célszerű átolvasni a szöveget az esetleges hibák elkerülése végett, ellenőrizni a képeket, grafikai elemeket, és azt, hogy minden szükséges információ rákerült-e. Ha megfelelő az anyag és nincs benne javítandó, e-mailben várjuk írásos formában a megerősítést, mely után kezdjük meg a nyomtatást. Amennyiben valamilyen javítás szükséges ennek elvégzése után visszaküldjük ismételt jóváhagyásra az anyagot. A jóváhagyott anyagok gyártása után a tartalomért felelősséget nem tudunk vállalni, a későbbiekben felfedezett hibák javítása csak az újragyártással lehetséges.


Miért jobb egy nyomdai grafikushoz vinni az elképzelésedet?


Mert úgy tervez eleve, hogy az meg is valósítható, kivitelezhető legyen a gyakorlatban.
Mivel egy számítógépen alkotott szellemi termékből készítünk egy meg fogható fizikai terméket ezért érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Valamennyit már említettünk a fentiekben de, van néhány, amit érdemes megemlíteni. A nagyméretű grafikáknál, legyen az autódekoráció, tábla, óriásplakát, üzletdekoráció, ahol könnyen abba a hibába lehet esni a tervezés során, hogy túl sok információt akarunk közölni a nézővel. Sok esetben a táblákat mozgó járműből nézzük, így az információ befogadására, rendelkezésére álló idő rövid. Hasonló a helyzet mikor egy mozgó autóról próbáljuk a leghasznosabb információkat ellesni. Túl kicsi, túl vékony grafikai elemeket használunk, legyen az betűtípus, kép, ebből adódóan nem lesz értelmezhető. Az elkészült grafika nem felel meg a gyártás technológiai követelményeinek.


Összefoglalás


Ezzel a blogbejegyzéssel szerettünk volna segítséget nyújtani a grafikusoknak, megrendelőknek, hogy milyen főbb szempontokat vegyenek figyelembe a tervezés során. A cikk néhány fontosabb dologra tér ki. Természetesen a grafikai tervezésnek további szempontjai vannak. Ha szeretnél ezekről többet megtudni, akkor, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy minden alkalommal megoszthassuk veled tippjeinket.